Geschiedenis van de naaimachine

80px-Singer_sewing_machineIn de 18de eeuw werden er verschillende pogingen ondernomen om een machine te ontwikkelen ter vervanging van “het naaien met de hand”.
Pas rond 1830 verschenen in de naaiateliers de eerste naaimachines, tot groot ongenoegen van de handarbeiders, maar de ontwikkeling van deze nieuwe uitvinding was niet meer te stoppen.

In het begin maakten deze naaimachines een kettingsteek met één draad, daarna kwam het systeem met een los spoel onderaan en een draad bovenaan; dit wordt nu nog bij de meeste naaimachines toegepast.

Later in de tweede helft van de 19de eeuw werd de naaimachine ook door de huisvrouw gebruikt, de “trapmachine” had zijn intrede gemaakt.
Begin de 20ste eeuw werd de trapmachine meer en meer vervangen door de electrische naaimachine die ook verschillende steken had zoals zigzag en blindzoomsteek.

740_officeDe eerste “draagbare machines” kwamen er rond 1940; deze waren gemakkelijk om te bedienen, met ingebouwd licht en vooral lichter in gewicht waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen werden.
De komst van de computer luidde een nieuw tijdperk in, ook in de naaimachines;
automatische steekinstelling, meer en meer nuttige- en siersteken waaronder knoopsgaten, stretchsteken, letters, borduurmotieven, enz…

De meest geavanceerde “naaicomputer” op dit moment heeft meer dan 800 steken, kan heel groot borduren (tot 26 op 40cm) en heeft een touch-screen.

Bernina830_NG_Jumbohoop_officeWaar de naaimachine vroeger vooral een nuttig toestel was, voor het herstellen en maken van kleding, is deze nu geëvolueerd tot een technologisch hoogwaardige machine waarmee je creativiteit oneindig is, ook in het borduren en quilten.