Waarop letten bij de aankoop van een nieuwe naaimachine?

1. Mechanische of computergestuurde naaimachine?
Bij de klassiek mechanische naaimachine moet je telkens de breedte en de lengte van de steek zelf in stellen als je een steek kiest. Bij de computergestuurde naaimachine gebeurt dit automatisch; de steekbreedte en –lengte wordt dus automatisch aangepast naargelang de gekozen steek. Het gebruik van de computergestuurde machine is dus veel gemakkelijker dan de mechanische machine, in tegenstelling tot wat veel mensen denken.

2. Enkel de basissteken of ook siersteken?
Een basis-naaimachine heeft vooral nuttige steken waaronder; rechte steek, zig-zag, knoopsgat, gestikte zig-zag, blindzoomsteek en enkele stretch-steken. Sommige naaimachines zijn uitgerust met een aantal siersteken en letters, deze zijn heel leuk om versieringen te maken zoals op kleding, tafellakens, servetten, kussens, enz… met de letters kan je namen borduren. Deze siersteken kan je ook maken met borduurzijde in verschillende kleuren of goud- en zilverdraad.

3. Lichte of zwaardere motor?
Alle naaimachines kan je onderverdelen in 3 categoriën:

  • De lichte basismachine voor huishoudelijk gebruik, prijsklasse rond de 300 euro.
  • De tussenklasse voor zowel herstelwerk als het maken van kleding, prijsklasse van 400 tot 800 euro
  • De zwaardere machines die alle diktes van stof aankunnen en voor veelvuldig gebruik zoals kleding maken als ook patchwork en quilten, prijsklasse vanaf 1000 euro

Neem eerst goed in overweging waarvoor de naaimachine moet dienen alvorens je een keuze maakt.